Меню

Документи

038-666-920 0885-399-814 office@enarconsult.com

Стартира изпълнението на обект за реконструкция на 5-километровия участък от път I-9 Слънчев бряг – Бургас с изграждане на второ платно.

05/07/2016

На официална церемония на 13 октомври 2017г. от 11:30ч беше направена символичната първа копка на трасето при 217-ми километър на път I-9 Слънчев бряг - Бургас /на 2 километра от разклона за село Каменар в посока Ахелой/. На събитието присъстваха следните официални лица:

  • Министърът на регионалното развитие и благоустройството – Г-н Николай Нанков;
  • Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Г-н Ивайло Московски;
  • Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ - инж. Дончо Атанасов;
  • Кметът на Община Бургас – Г-н Димитър Николов.

 

Първокласният път Бургас – Слънчев бряг е от изключително значение за региона, като трафикът по него е интензивен целогодишно. С реализацията на обекта ще се повиши безопасността на движението и ще се облекчи автомобилният трафик между туристическите комплекси.

Началото на реконструирания участък е при 212-ти километър, където ще завършва бъдещият обходен път на гр. Ахелой, а краят е при 217-ти километър, където ще е началото на обхода на гр. Поморие.

Отсечката не преминава през населени места. В близост до нея е входът на къмпинг „Ахелой“. Трасето е в близост до две защитени зони и пресича територията на две защитени зони по „НАТУРА 2000“.

След изграждането на второто платно на участъка между Ахелой и Поморие първокласният път I-9 Слънчев бряг – Бургас ще бъде с две отделни платна, които ще имат по две ленти за движение. В участъка от км 212+233.06 до км 217+000 има 11 малки съоръжения. Предвижда се изместване на електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели, които са в обхвата на трасето. За изпълнение на мерките, свързани с опазването на околната среда, е предвидено изграждането на водостоци, монтирането на плътна ограда за земноводни и влечуги. Шумозащитни съоръжения от двете страни на пътното платно ще бъдат изградени при къмпинг „Ахелой“ и в близост до хотелските комплекси.

По договор срокът за изпълнение на обекта е 187 дни, от които 14 дни са за проектиране, а 173 дни са за строителство. Очаква се при добри метеорологични условия второто платно между Поморие и Ахелой да е завършено в средата на 2018 г.

Проектът се изпълнява със средства от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Изпълнител на строително-монтажните работи на реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг – Бургас е „Пътстрой Бургас“ ЕООД. Стойността на договора за строителство на обекта е за над 21, 5 млн. лв. с ДДС.

Строителният надзор ще осъществява от „ЕН АР Консулт“ ЕООД. Стойността на договора за строителен надзор е за над 224 хил. лв. с ДДС.

Авторският надзор ще се изпълнява от „Виа план“ ЕООД. Стойността на договора за авторски надзор е 16 хил. лв. с ДДС.