Меню

Документи

038-666-920 0885-399-814 office@enarconsult.com

ИНТЕРВЮ С АРХ. БОГДАНА ХАСЪРДЖИЕВА - УПРАВИТЕЛ НА "ЕН АР КОНСУЛТ" ЕООД

05/07/2016

Интервю на Вероника Илиева

Арх. Богдана Хасърджиева е Управител на „ЕН АР Консулт" ЕООД. Компанията осъществява строителен надзор и консултантска дейност в сферата на строителството. Арх. Хасърджиева завършва през 1995 г. специалност „Архитектура" в УАСГ. Професионалната си кариера започва в РДНСК — Хасково, като от 1999 go 2003 г. е Началник на РДНСК — Хасково. След това става Главен архитект на община Хасково. През 2006 г. основава фирма за строителен надзор в проектирането и строителството. Омъжена, майка на 3 деца.

Бизнесът й в момента е свързан с изпълняване на инженерно-консултантски услуги на значими инфраструктурни проекти в България, както и на частни проекти за сгради и съоръжения. Някои от изпълняваните проекти са изграждане на част от първи и трети метродиаметър на Метрото в София, водни проекти и пречиствателни станции на няколко града в България и много други.

 

АРХ. ХАСЪРДЖИЕВА, КОЕ ВИ ПРИВЛЕЧЕ И ВИ ЗАДЪРЖА В СТРОИТЕЛНИЯ СЕКТОР ВЕЧЕ ТОЛКОВА ГОДИНИ?

Това, че съм закърмена с проблемите в строителството и не съм си представяла друга сфера на развитие. И това, че съм работила през годините на професионалното ми развитие от всички страни на строителния процес - от страна на държавен контрол, от страна на общински контрол, както и от страна на проектант и строител. Сега вече и като строителен надзор. Т.е. работила съм от страна на всички участници в строителния процес, което означава, че познавам процеса от всички страни и това, че интересът ми към сектора се поддържа постоянно. Майка ми, баща ми, дядо ми, на когото съм кръстена, са строителни инженери. От 5 годишна, когато се разбра, че мога и да рисувам, е било ясно, че ще стана архитект.

КАК ВЪЗНИКНА ИДЕЯТА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА КОНСУЛТАНТСКА КОМПАНИЯ „ЕН АР КОНСУЛТ"?

След 10-годишния ми административен, проектантски и мениджърски опит (като Началник на Регионална дирекция по строителен контрол и Главен Архитект на град Хасково), това беше най-естественото продължение на моето развитие. Имах достатъчното самочувствие за натрупани знания в сферата на строителното законодателство и опит като мениджър. Тогава реших да прекратя с администрацията „завинаги" и да създам собствена фирма, свързана с това, което знам най-добре. Един Архитект, още като студент, си мечтае да бъде успешен проектант, но при мен нещата тръгнаха по друг начин и дори се учудих как на една творческа личност може да й е интересно да решава проблеми и да се занимава със законодателство. Но... на мен ми хареса.

КАКВИ СА МИСИЯТА И ВИЗИЯТА НА КОМПАНИЯТА?

Стремя се да създавам компетентни кадри и да ги запазвам... Това, което изпълнява строителният надзор, е съчетание между конкретните инженерни умения и опит на всеки специалист и познанията на строителното законодателство. Трудно се изграждат такива специалисти. Естествено, мисията е да се повиши нивото на качеството на строителството и да се търсят винаги най-компетентните решения на многобройните проблеми, свързани с това.

ЗАЩО Е НЕОБХОДИМ СТРОИТЕЛЕН НАДЗОР? КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ, АКО НЕ СЕ ИЗВЪРШИ ТАКЪВ?

Строителният надзор, изпълнявайки се от частни фирми, в България се появи от 1998 г. Необходимостта тогава от създаването беше огромна и идеята беше да се гарантира законното изграждане и качествено изпълнение на строежите, имайки предвид разнообразното строителство, което започваше в България, и това, че вече липсваха „държавните структури", осъществявали дотогава този надзор. Законодателната идея за наличие на строителен надзор е много силна, друг е въпросът точно как се прилага. Защото това трябва да е фирма с доказан капацитет на специалисти, с наличие на всички застраховки за евентуална щета и това да гарантира успешното започване и завършване на строителството и да е сигурност за този, който инвестира в строителството.

КАК СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА СТРОИТЕЛНИЯТ НАДЗОР В БЪЛГАРИЯ И В ЧУЖБИНА?

За съжаление, доста различно, но имайки предвид, че това е нова сфера за България, мисля, че постепенно се придобива опит и български фирми вече започват да конкурират европейски компании при изпълнение на консултантски услуги на инфраструктурни проекти у нас и в Европа.

КОИ СА ВАШИТЕ КЛИЕНТИ?

Клиенти всякакви - и частни, и общински, и държавни структури. Думата е „Възложител" - този, който сключва договор с фирма за надзор, а тя следи и гарантира правилното и качествено изпълнение на собствения му строеж. Договорите са или спечелени след проведена обществена поръчка, или директно възложени.

КАКВА Е КОНКУРЕНТНАТА СРЕДА В ТОЗИ СЕКТОР?

Както Във всеки сектор в България. Има всякакви фирми - и големи, и малки, и новосъздадени, и всякак­ви. Разчитаме на опита и на създадения през годините професионален екип, за да сме конкурентни и интересни на пазара.

РАЗКАЖЕТЕ ЗА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОЕКТИ, НА КОИ­ТО СТЕ ОСЪЩЕСТВИЛИ СТРОИТЕЛЕН НАДЗОР.

Безспорно най-големите проекти, по които моята фирма е работила, са три участъка от изграждане на метрото в София. От „Младост" до Летището целият участък от Първи метродиаметър в периода от 2009 до 2016 г. и сега части от Трети метродиаметър, включвайки целия квартал „Овча купел", което изграждане започва сега от март 2017 г.

Другите големи проекти на фирмата през последните 3 години бяха и изграждане на пречиствателни станции и канализационна мрежа по Оперативна програма „Околна среда" на няколко града - Свиленград, Бяла, Банево - Ветрен (Бургас), Банкя и др.

ИМА ЛИ НУЖДА ОТ ПРОМЯНА В РЕГУЛАЦИЯТА НА СЕКТОРА?

Естествено. Мисля, че естественото развитие на нещата ще доведе до това. За България всичко това - изграждане на големи инфраструктурни проекти, финансирани от Европейския съюз и друго финансиране, отчитането им - беше ново. Мисля, че вече се създаде достатъчно опит в бранша, в административния капацитет и то доведе и до знания за успешното финансиране и отчитане, които познания оформят Вече новата визия за всички участници в процеса. Така че са необходими промени в законодателството и в нашия Закон за устройство на територията (дори създаване на нов такъв) и в Закона за обществени поръчки. По този въпрос се работи с обединени усилия на повечето от браншовите организации в нашия сектор (на проектанти, на строители и на инженери-консултанти).

КАК ОЦЕНЯВАТЕ РАЗВИТИЕТО НА БРАНША И НА ВАШАТА КОМПАНИЯ?

Засега не е много успешно, но имам много надежда за бъдещето, по което се работи усилено от всички.

КАК ЕДНА ДАМА УСПЯВА ДА СЕ НАЛОЖИ В ТИПИЧ­НО МЪЖКА СФЕРА?

В работата не се приемам „дама" и мисля, че никой не ме приема такава. Така съм се наложила през годините (и като началник на държавна структура, и като мениджър на частна фирма). Иначе се чувствам много добре в кожата си и се чувствам на мястото си.

КОИ СА КОНКУРЕНТНИТЕ ПРЕДИМСТВА НА „ЕН АР КОНСУЛТ"?

Създаденият ЕКИП. Голяма гордост ми е. Това винаги е било най-интересно за мен в личен план (като типичен Близнак винаги държа всичко, с което се занимавам да ми е интересно). Лично за мен, най-голямото предизвикателство е създаване на екип с цел справяне с конкретните задачи. С много от хората във фирмата работим заедно около 20 години. Те бяха част от екипа ми в администрациите, в които съм работила, и сме се развивали заедно като зна­ния и опит. С много интуиция съм залагала основно на това - млади хора-специалисти, необременени с нищо, да работят заедно с наложени специалисти с дългогодишен опит - всеки се учи от другия. И става. Много ми е хубаво, като се получава. И другото - много обичам всички и държа на добрия микроклимат във взаимоотношенията във фирмата.

ИМА ЛИ ЖЕНСКИ КАЧЕСТВА, КОИТО ВИ ПОМАГАТ ИЛИ ПЪК ВИ ПРЕЧАТ В БИЗНЕСА?

Може би точно това, което споменах по-горе. Силна интуиция, любов и загриженост (като майка) към всички от моя екипа. Интуиция в работата. В новите предизвикателства. Енергията, с която се впускам във всяко ново начинание. Вече бъркам кое е мъжко и кое е женско, но имам чувството, че дори това, че съм по женски чувствителна и емоционална, по-скоро ми помага, отколкото ми пречи в работата.

С КОИ ПРИНЦИПИ НЕ ПРАВИТЕ КОМПРОМИС В РАБОТАТА СИ?

ТОЧНОСТТА! Смея да твърдя, че аз съм коректна, директна и точна във взаимоотношенията си в работата и държа на същото.

КАКВИ СА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ЕКИПА ВИ? И КАКВИ МОТИВАЦИОННИ ТЕХНИКИ ИЗПОЛЗВАТЕ?

Аз обичам Всеки един от тях. Бих помогнала на всеки един и в личен план - и те го знаят. Винаги съм коректна като работодател към тях. Всичко правя с любов - очаквам същото и от тях. Когато са чисти взаимоотношенията - работата върви. Когато е силен екипът - екипната работа върви. Не винаги мотивацията е финансова, но се старая с добро отношение и уважение да компенсирам.

КАКВИ СА БЪДЕЩИТЕ ВИ ПЛАНОВЕ?

Да увеличавам екипа и дейността на фирмата. За момента имаме работещи позиционирани офиси в Хасково, София, Бургас и Пловдив. А още в по-далечно бъдеще - работа в чужбина.

КОЯ, СПОРЕД ВАС, Е УСПЯЛАТА ЖЕНА? КАК БИХТЕ ДЕФИНИРАЛИ УСПЕХА?

Категорично - успялата жена е тази, която се радва на деца. Майката. Моят най-голям успех в живота е това - имам три златни деца! Които съм родила, за които мисля ежедневно и планирам щастливото им бъдеще. Всичко останало ми се получава покрай това.

КАК УСПЯВАТЕ ДА БАЛАНСИРАТЕ МЕЖДУ РАБОТА И ЛИЧЕН ЖИВОТ?

По-скоро мога да отговоря на въпроса: „Какво пропуснах досега в живота си? Какво искам да наваксам?" Освен майка, началник, мениджър, работодател - малко бях забравила, че съм жена... Липсват ми чисто женските неща. Имам нужда да бъда и жена. Така че - трудно съм съчетавала личен живот, работа и майка... Започвам да работя по въпроса... Спорт, книги...

КАКВО ВИ ДВИЖИ НАПРЕД? КОЕ ВИ МОТИВИРА И ЗАРЕЖДА?

На този етап от живота ми - това, че децата ми са още малки... По правило трябва да се чувствам в началото. Така че вместо уморена - аз се чувствам заредена за дълго професионално бъдеще... Въпрос на гледна и опорна точка.

ВАШЕТО ПОСЛАНИЕ КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ НА СП. „БИЗНЕС ЛЕЙДИ"

Сънят, който сънувам от време на време, и как се чувствам непрекъснато - едно човече, което тича, тича непрекъснато, спъва се, подхлъзва се, пада от време на време, но то още преди да падне, се надига потно и започва отново да тича... Не знам дали си го представяте - но аз постоянно се виждам така... Не ми се спира, чувствам, че колкото по-бързо е темпото ми - толкова повече се зареждам, вместо да се уморявам... Много е просто - тичаш и се зареждаш сам! За всичко!